ISTORIJAT BILIJARA


PRAVILA:


    -   OPŠTA PRAVILA


    -   8 INTERNATIONAL


    -   9 BALL


    - 10 BALL


    - 14.1 STRAIGHT POOL

OPREMA:

Pored bilijarskog stola i prateće opreme (kugle, rek, pomoćni štapovi...) osnovnu bilijarsku opremu čine:

- štap za igru

- štap ili štapovi za razbijanje i skakanje

- torba ili kofer za štapove i dodatnu opremu

- dodatna oprema: kiks, rukavice, alatke za obradu kapice, sredstva za održavanje štapova itd.


Posle 10 godina igre sa MEUCCI HOF1, i kraćeg perioda igre sa: LONGONI, JOSS, PECHAUER... sada koristim PREDATOR P3 i to bi bila moja preporuka.

                                                         

"Bilijar je jednostavan sport,

         koji se dugo uči."


Ovo je uglavnom prvo što kažem kada započinjem priču o bilijaru.

Bilijar, za razliku od većine sportova, koristi relativno malo fizičkih resursa našeg tela. U fokusu je zamah dominantne ruke, kod dešnjaka desne i obrnuto. Trudimo se da nam udarci budu konstantni i da kretanje zadnje ruke bude, shodno tome, što stalnije da bi rezultati naših aktivnosti bili predvidljiviji.

S druge strane, bilijar se dugo uči jer je telu potrebno vreme da stvori nove refleksne lukove i automatizam pokreta koje treba predvidljivo da koristi u bezbrojnim situacija u kojima se nalazimo dok igramo. Bilijar je igra obrazaca i njih je nemoguće sve naučiti jer je svaka partija novi obrazac koji treba prepoznati, zato učimo principe igre koje je prilagođavamo datim situacijama.

Pored svega bilijar je mentalno i psihološki veoma zahtevan sport i potrebno je vreme da bi se izgradile ove osobine.

Početnici najbrže napreduju u prvoj godini treniranja, kada se uče osnovne tehnike. Tad nervni sistem ubrzano stvara nove sinapse. To nervno-motorno pamćenje je osetljivo i potrebno je vreme da naučeni obrasci postanu spontani. U tom periodu se dostiže plato mogućnosti koji se održava sledećih dve do tri godine.

Zatim sledi sledeći skok u kvalitetu koji je odraz mentalnog i psihološkoh, pre svega emotivnog, sazrevanja. Igrači su stekli određenu rutinu, istustvo i naučili da igraju pod pritiskom i sposobni su da pomere granice svoje igre. Posle tog perioda napredovanje je sporije ali nije ograničeno i postaje odraz filozofije i odnosa prema igri. Ja, i posle skoro dve decenije igranja i dalje učim zajedno sa mojim učenicima, a često i od njih!


                                             

Ja i Miroslav Kremenović , veliki šampion i osoba od koje sam učio bilijar devedesetih i čije savete i metode korištenja felša i sistem dijamanata i dan danas prenosim svojim učenicima.

 

Make a free website with Yola